Gospodarsko-socijalno vijeće Zagrebačke županije

U prostorijama Udruženja obrtnika Vrbovec proteklog je tjedna održana sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Zagrebačke županije, na kojoj je, među ostalim, predstavljena inicijativa „Fer cijene u građevinarstvu, sigurna radna mjesta, osigurana budućnost graditeljstva“, koju su pokrenuli Hrvatska udruga poslodavaca – udruga poslodavaca u graditeljstvu te Sindikat graditeljstva Hrvatske.

Projekt je predstavio Zdenko Karakaš iz Udruge poslodavaca koji je istaknuo vrlo zabrinjavajući pad gospodarske aktivnosti u toj djelatnosti već šest godina za redom. Vrijednost spomenutih radova u tom periodu pala je za 42 posto, a broj zaposlenih od 108 tisuća pao je na trenutnih 72 tisuće radnika, što je smanjenje od 33 posto. Karakaš je istaknuo dva pokazatelja koji utječu na ovakvo stanje u graditeljstvu – socijalna odgovornost poslodavaca te bore s neprimjereno niskim cijenama.

– Upravo te neprimjereno niske cijene dovele su u pitanje opstanak zaposlenih i općenito građevinskih tvrtki, što je neposredno vezano i uz problem rada na crno– istaknuo je.

Namjera je ovom inicijativom ukazati i na posljedice štetnog ponašanja javnih naručitelja, koji kupuju sve što je najjeftinije, jer to zakon omogućava – rekao je Karakaš te dodao kako je u tom slučaju jedini kriterij koji se koristi bez izuzetka „najniža cijena“. Također je istaknuo da javni naručitelji prihvaćaju ponude bez osnovne procjene njihove realnosti i bez elementarne analize troškova materijala i rada.

Razrađene su i mjere koje je po mišljenju Hrvatske udruge poslodavaca nužno poduzeti:

1. Izmijeniti Zakon o javnoj nabavi,

2. Kreitrati mjere protiv osnivanja „jednokratnih“ tvrtki,

3. Dopuniti i mijenjati postojeći Zakon o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti ili donijeti Zakon o sprječavanju rada na crno,

4. Osnovati kvalitetan sustav provjere sposobnosti i kvalitete ponuditelja,

5. Osigurati stabilne okvirne uvjete poslovanja,

6. Brzo usvojiti EU-direktive 2014/24/EU i 2014/25/EU.

Samo primjerenim i odgovornim ustupanjem građevinskih radova moguće je u budućnosti izbjeći teške posljedice koje su do sada nastupile – zaključio je Zdenko Karakaš.

Problematika rada na crno

Na sjednici GSV-a Zagrebačke županije predstavljena je i nacionalna kampanja borbe protiv rada na crno. Naime, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava proglasilo je 2014. godinu godinom borbe protiv rada na crno te u okviru te kampanje provodi brojne aktivnosti na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini koje su usmjerene na otkrivanje uzroka te pojave i osmišljavanje mjera za suzbijanje rada na crno. Europska komisija izradila je i prijedlog specifičnih preporuka za Hrvatsku usmjerenih na borbu protiv rada na crno. Podaci pokazuju da je Hrvatska na vrhu ove ljestvice, naime siva ekonomija zauzima čak 28,5 posto BDP-a. Upravo zbog toga započeta je i spomenuta kampanja.

Pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Marina Kasunić – Peris istaknula je ciljeve kampanje, koji uključuju preventivno djelovanje te širenje svijesti o štetnosti ove pojave te je uveden i besplatni telefon za prijavu oblika rada na crno, u sklopu čega je zaprimljeno preko 100 tisuća poziva, međutim samo 2.000 prijava tiče se nadležnosti Ministarstva rada i mirovinskog sustava

Projekta sprječavanja rada na crno na području Vrbovca predstavila je regionalna povjerenica SSSH Đurđica Kahlina, koja je podsjetila da vrbovečko Povjerenstvo aktivno radi na ovim pitanjima, a cilj je „da naš Grad odaje sliku pravno stabilnog mjesta, s uređenim tržištem rada, Grad u kojem je:

– ugodno biti građanin

– zadovoljstvo biti radnikom

– poželjno biti poduzetnikom

Neke od mjera uključuju tribine i predavanja na temu rada na crno, kao i mogućnost anonimnih prijava putem sandučića koji su postavljeni na području garda. Vrbovec je i na ovoj sjednici istaknut kao pozitivan primjer borbe protiv rada na crno.