Izbori za Gradsko vijeće

Prema privremenim rezultatima izbora za Gradsko vijeće Grada Vrbovca HDZ je osvojio 4 mandata (23,19%), odmah iza njega slijedi HSS s 4 mandata (22,49%), HSLS i LS osvojili su 3 mandata (17,09%), HNS – 2 (12,67%), a SDP (8,72%) i HSU (6,31%) po jedan. HSP, HB, HPS i HND nisu prešli izborni prag od 5%. Detaljne podatke za Grad Vrbovec možete pogledati na stranici DIP-a.

U odnosu na prošle lokalne izbore najveći gubitnik je HSS koji je osvojio 2 mandata manje. Bolje nije prošao ni SDP kojemu je ostao samo jedan mandat u vijeću; podsjetimo, u prošlom sazivu imao je 2 mandata. HDZ-u i HNS-u ostao je isti broj mandata. Najveće iznenađenje ovih lokalnih izbora je svakako Jadranko Mijalić (HSLS, LS) koji je osvojio čak 3 mandata.

Čini se da se u Gradu ponavlja situacija iz prošlih izbora za Sabor kad su ključeve vlasti u svojim rukama držali umirovljenici (HSU). Naime, ni stranke dosadašnje vladajuće koalicije (HSS, HNS, SDP), niti potencijalna koalicija HDZ-a i Jadranka Mijalića nemaju većinu od 8 glasova potrebnu za formiranje izvršne vlasti u Gradu. I jednima i drugima potreban je glas HSU-a. Prema nekim procjenama, lokalni HSU naklonjen je HDZ-u, pa ukoliko HDZ uspije sklopiti koalicijski sporazum s Jadrankom Mijalićem, očekuje nas promjena vlasti u Gradu. Naravno, ni druge kombinacije ne treba isključiti.