Potpisan sporazum “Vrbovec – grad bez rada na crno”

Temeljem odluke gradskog poglavarstva donesene 8. listopada 2006. na 21. sjednici, Grad Vrbovec se je uključio u akciju ''Stop radu na crno'' koju provodi Savez samostalnih sindikata Hrvatske.

Potpisivanje Sporazuma o aktivnostima na provedbi projekta ''Vrbovec – grad bez rada na crno'' upriličeno je 8. prosinca 2006. u maloj dvorani gradske vijećnice.

Sporazum je u ime grada Vrbovca potpisao gradonačelnik Vladimir Bregović, a u ime Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević, v.d. predsjednice Saveza.

Potpisivanju sporazuma su bili nazočni još Anita Car, potpredsjednica SSSH i predsjednica Sindikata odgoja i obrazovanja, Đurđica Kahlina, regionalna povjerenica za Zagrebačku županiju, Tomica Pisačić, pročelnik za društvene djelatnosti, sindikalni povjerenici s vrbovečkog područja te predstavnici poslodavaca koji su odmah nakon potpisivanja Sporazuma potpisali izjave o pristupanju Sporazumu.

Nazočne je najprije pozdravio domaćin, vrbovečki gradonačelnik Vladimir Bregović. On je rekao kako mu je izuzetna čast da se je Vrbovec priključio ovoj hvale vrijednoj akciji, istaknuo je važnost plaćanja poreza i doprinosa od strane poslodavaca. Također je izrazio zadovoljstvo činjenicom da će i predstavnici poslodavaca odmah potpisati izjave o pristupanju sporazumu.

Potom se nazočnima obratila Ana Knežević, v.d. predsjednice SSSH. Nakon što je zahvalila na gostoprimstvu i pozdravila, ukratko je predstavila projekt. Kampanju ''Stop radu na crno'' pokrenuo je SSSH prošle godine. Zamišljena je tako da jedinice lokalne samouprave potpisuju sporazum kojim se obvezuju da će sprečavati sve oblike rada na crno prvenstveno u poduzećima u svojem vlasništvu a i u drugim gospodarskim subjektima na svojem području. Vrbovec je osmi grad koji pristupa tom sporazumu i ujedno prvi grad u Zagrebačkoj županiji. Do sada su sporazumu pristupili: Kutina, Bjelovar, Mali Lošinj, Karlovac, Ozalj, Ogulin i Rovinj. Upozorila je da je stopa udjela rada na crno u našoj zemlji još uvijek vrlo visoka, oko 20% dok je u Europskoj Uniji taj postotak 4-5%.

O pripremi sporazuma koji se potpisuje govorila je Đurđica Kahlina, regionalna povjerenica SSSH za Zagrebačku županiju. Ona je zahvalila gradonačelniku i gradskom poglavarstvu na jednoglasnoj odluci o pristupanju sporazumu i posebno je zahvalila svakom predstavniku poslodavaca koji će potpisati izjave. Također je istaknula dobru suradnju Grada Vrbovca i SSSH koja se ogleda i u pregovorima za novi kolektivni ugovor s Dječjim vrtićom Vrbovec koji bi uskoro trebao biti potpisan.

Nakon toga se je pristupilo potpisivanju sporazuma koji su potpisali u ime Grada Vrbovca gradonačelnik Vladimir Bregović, a u ime Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević, v.d. predsjednice Saveza te izjava predstavnika poslodavaca.

Izjave su potpisali:

  • Dušan Tomašević, predsjednik uprave PIK-a Vrbovec
  • Tihomir Grizelj, direktor Veterinarske stanice Vrbovec
  • Damir Juršetić, predstavnik poduzeća Jurval d.o.o.
  • Ivan Beclin, vlasnik obrta Tehnometal
  • Ivan Kust, direktor poduzeća Komunalac – Vrbovec
  • Marija Sabolić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec
  • Marica Kuten, ravnateljica Dječjeg vrtića Vrbovec

Nakon potpisivanja uslijedio je prigodni domjenak.