Izaslanstvo Kispesta posjetilo Vrbovec

U vrijeme manifestacije ''Kaj su jeli naši stari'' Vrbovec je posjetilo izaslanstvo prijateljskog Kispesta iz Mađarske na čelu s gradonačelnikom Peterom Gajdom.

Gosti iz Mađarske, njih ukupno petnaestak je stiglo u Vrbovec u petak poslijepodne. Druženje Vrbovčana s prijateljima iz Mađarske je počelo prijateljskom nogometnom utakmicom članova Vijeća i Poglavarstva Grada Vrbovca protiv Mađarske ekipe.

Rezultat je bio 6:3 za goste no on je manje bitan u ovakvim susretima. Utakmica je protekla u prijateljskom ozračju a nakon utakmice je priređena večera u Hotelu Bunčić na kojoj su izmijenjeni prigodni pokloni.

U subotu je u ''Maloj sali'' gradske vijećnice održan sastanak na kojem se razgovaralo o suradnji dvaju gradova. U izaslanstvu Kispesta su bili gradonačelnik Peter Gajda, dogradonačelnik Gabor Eordogh, voditeljica kulturnog centra Ilona Gabor, ravnateljica hrvatske škole u Kispestu Maria Petrics, te predsjednik hrvatske manjinske samouprave u Kispestu Đuro Zlatar. U ime Grada Vrbovca na sastanku su bili gradonačelnik Vladimir Bregović, dogradonačelnik Stjepan Grošanić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Sanja Prijatelj, pročelnik za društvene djelatnosti Tomica Pisačić te pročelnik za komunalnu djelatnost i infrastrukturu Damir Fašaić.

Najprije je gradonačelnik Bregović pozdravio goste te rekao kako je dosadašnja suradnja dvaju gradova bila uglavnom kroz razmjenu djece tijekom ljetovanjima te u sportskim susretima. Izrazi je nadu da će ta suradnja početi i na kulturnom planu. U vezi gospodarske suradnje je malo teže i tu grad ima manje mogućnosti direktno utjecati s obzirom da se radi o privatnim gospodarskim subjektima, no i tu će se pokušati potaknuti suradnja.

Gradonačelnik Kispesta Peter Gajda je zahvalio na prijemu i gostoprimstvu. Rekao je kako smatra da su zajednički izleti djece koji se održavaju već tri godine dobar primjer suradnje jer povezuju ljude. Također je rekao kako se nada da će se pokrenuti i zajednički programi u kulturi. Složio se da je na gospodarskom planu malo teže potaknuti suradnju, no rekao je kako će se iduće godine organizirati zajednički sastanak poduzetnika dvaju gradova na kojem bi oni međusobno razmijenili iskustva i vidjeli mogućnosti gospodarske suradnje .

Sanja Prijatelj, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec je također pozdravila goste iz Mađarske, te sa voditeljicom kulturnog centra Ilonom Gabor razgovarala o suradnji na području kulture.

U nedjelju prije podne su nam naši prijatelji iz Mađarske demonstrirali i svoje kulinarske sposobnosti. Sudjelovali su u kuharskom dvoboju s vrbovečkim ribičima i skuhali originalni mađarski gulaš. Oni koji su ga probali rekli su da je bio izvrstan.

U nedjelju poslijepodne su gosti otputovali kući, nadamo se da su odnijeli puno lijepih dojmova iz Vrbovca.