Biskupsko ređenje mons. Ivana Šaška

U subotu, 29. ožujka 2008. je u zagrebačkoj prvostolnici mons. Ivan Šaško zaređen za pomoćnog biskupa zagrebačkog i naslovnog biskupa Rotarije. Za svoje geslo novi biskup je odabrao ''In novitate vita'' (U novosti života) .

Glavni zareditelj je bio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a suzareditelji pomoćni biskupi zagrebački: Vlado Košić i Valentin Pozaić.

Svečano misno slavlje predvodio Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, a sudjelovali su brojni svećenici i biskupi iz Hrvatske i drugih zemalja.

U zagrebačkoj prvostolnici se je okupilo mnoštvo vjernika, među kojima se je isticao velik broj vjernika župe Lovrečka Varoš predvođenih vlč. Ivanom Grudičekom, te brojni vjernici ostalih župa Vrbovečkog dekanata.

Sam obred ređenja je bio nakon službe riječi a započeo je čitanjem Apostolskog naloga o imenovanju biskupa koji je pročitao preč. Stjepan Večković na hrvatskom i latinskom jeziku.

Potom je uslijedila propovijed kardinala Bozanića kojom se obratio okupljenom vjerničkom puku, a posebno izabraniku za biskupa mons. Ivanu Šašku.

Na početku je pozdravio nazočne nadbiskupe, biskupe, svećenike, redovnike, redovnice, bogoslove, sjemeništarce redovničke kandidate i kandidatice, predstavnike državnih, gradskih i sveučilišnih vlasti te sve okupljene vjernike. Posebno se obratio obitelji izabranog biskupa Ivana te vjernicima župe Lovrečka Varoš riječima: ''Posebno pozdravljam vjernike Lovrečke Varoši, rodne župe našega izabranog biskupa Ivana. Pozdravljam njegovu majku Ljubicu, braću i rodbinu moleći zajedništvo Božjeg mira za pokojnog oca Stjepana.''

Nakon toga se obratio izabrano biskupu govoreći mu o izazovima koji ga očekuju u njegovoj novoj službi te zaključio riječima ''Dragi biskupe Ivane, danas započinješ novu službu nakon godina svećeništva posvećenih inteligentnom i zauzetom radu za duhovni, teološko-kulturni i pastoralni odgoj mladih naraštaja, posebno svećeničkih pripravnika i vjeroučitelja. Zahvalan za Tvoju vjerničku raspoloživost, s velikim pouzdanjem, i zbog mnogih darova kojima Te je Gospodin obilno obdario, računam na Tebe, u ovom vremenu brzih društveno kulturnih promjena, kao pomoćnog biskupa koji će se zdušno zauzimati u radu na solidnoj duhovnoj i teološkoj formaciji klera i vjernika laika naše Zagrebačke nadbiskupije kao i za adekvatniju prisutnost naše Crkve na području znanosti i kulture.''

Obred ređenja je nastavljen polaganjem ruku na glavu biskupa, ruke je prvi položio kardinal Josip Bozanić, potom pomoćni biskupi zagrebački: Vlado Košić i Valentin Pozaić te svi ostali nazočni biskupi a nakon toga je uslijedila molitva ređenja.

Na kraju obreda ređenja je kardinal Bozanić novoizabranom biskupu Ivanu predao evanđelje, pomazao glavu te mu predao mu biskupsko znamenje, prsten, mitru i biskupski štap.

Sveta misa je nastavljena prinosom darova, u kojem su sudjelovali vjernici župe Lovrečka Varoš u narodnim nošnjama.

Na kraju su uslijedili pozdravni govori. U ime ime klera Zagrebačke nadbiskupije biskupu Ivanu Šašku se obratio dekan Zbora prebendara prvostolne crkve zagrebačke preč. Mijo Gabrić a u ime vjernika laika mr. Gordan Črpić. Prečasni Gabrić je novoizabranom biskupu vrlo nadahnuto i slikovito govorio o simbolici pastirskog štapa koji ne služi da se njime tuku ovce već pastiru da se oslanja na njega te o kušnjama koje ga očekuju tijekom njegove biskupske službe.

Mr. Črpić je istaknuo kako novoizabrani biskup bio vrlo aktivan u dva velika projekta Zagrebačke nadbiskupije: pripremi druge sinode Zagrebačke nadbiskupije i osnutku Hrvatskog katoličkog sveučilišta u kojima se posebno očekuje i angažman vjernika laika, te izrazio nadu da će se dosadašnja dobra suradnja nastaviti i učvrstiti.

Na kraju se nazočnima obratio i biskup mons. Ivan Šaško. Svoju zahvalu je simolički izrekao kroz cvijet sa osam latica spomenuvši sve koji su mu bili potpora.

Počeo je od svoje obitelji, majke Ljubice, pokojnog oca Stjepana te braće Milana i Franje. U svojoj zahvali spomenu je i drage sumještane iz rodnog sela Đivan, župljane i župnike župe Lovrečka Varoš te cijeli vrbovečki kraj za koji ga vežu uspomene djetinstva i školovanja, Dječačko sjemenište na Šalati, Katolički bogoslovni fakultet, Papinsko sveučilište Gregorijana , Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu, cijelu crkvu zagrebačku a posebno blažene Augustina Kažotića i Alojzija Stepinca te sv. Marka Križevčanina.

Posebno je zahvalio papi Benediktu XVI koji ga je imenovao za biskupa te kardinalu Bozaniću i pomoćnim biskupima Pozaiću i Košiću koji su ga danas zaredili i pružaju mu veliku potporu da se što bolje snađe u prvim koracima svoje biskupske službe. Zahvalio je također svim prijateljima, suradnicima i dobročiniteljima koji su pomogli u organizaciji ovog slavlja.

Rekao je kako se sad nalazi pred Crkvom zagrebačkom nedostojan i slab s mnoštvom ljudskih pitanja na koje može odgovoriti samo predanošću Bogu. Također je spomenuo da je u pripravi za ovo slavlje boravio u franjevačkom samostanu na Visovcu i zaključio riječima da će mu brojne čestitke potpore koje je zadnjih dana primio od redovničkih zajednica, ustanova i pojedinaca dati snagu da ustraje u svojem novom poslanju.

Ivan Šaško rođen je 1. kolovoza 1966. u župi Lovrečkoj Varoši kod Vrbovca, od oca Stjepana i majke Ljubice, u vjerničkoj obitelji s troje djece. Nakon završene osnovne škole u Vrbovcu 1981. odlazi u Zagreb, u Nadbiskupsko sjemenište na Šalati, gdje je maturirao 1985. Zatim se upisuje na Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu te nakon druge godine studija filozofije odlazi na studij teologije u Rim.

Kao stipendist Papinskog zavoda Germanicum et Hungaricum (1988. – 1994.) studira na Papinskom sveučilištu Gregorijani, a 1991. nastavlja poslijediplomski studij na Papinskom ateneju sv. Anzelma, gdje je 1994. magistrirao, a 1997. doktorirao iz liturgike. Od 1994. do 1996. boravi u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu. Za svećenika je zaređen 28. lipnja 1992., a od 1996. predaje liturgiku na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Od 2001. član je Zbora prebendara Prvostolne crkve zagrebačke. Godine 2005. imenovan je predsjednikom Povjerenstva za osnivanje Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu. Nakon objave dekreta o osnivanju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta 2006. postaje predsjednikom Povjerenstva Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.