Sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda

Gradonačelnik Vladimir Bregović sastao se s direktorom Vodnogospodarskog odjela za gornju Savu Andrinom Petkovićem i njegovim suradnicima. Glavna tema sastanka bila je analiza nedavnih poplava i problematika odvodnje na našem terenu. To se najviše odnosi na retenciju Vir, nedovršen sustav u Lonjici, te kanale u Brčevcu.

Glede retencije Vir dogovoreno je da Hrvatske vode u roku od mjesec dana pripreme idejni projekt, kao pripremu za projektni zadatak i ishođenje lokacijske dozvole. Hrvatske vode zadužene su i za analizu postojeće dokumentacije zaštite od štetnog djelovanja vode na području Lonjice, gdje postoje čepovi i problem nemogućnosti otjecanja slivnih voda. Problematika područja Brčevca je što postoje kanali, ali katastrom nisu ucrtani kao vlasništvo Hrvatskih voda. Iz tog razloga Grad Vrbovec će u svom aranžmanu angažirati tvrtku za izradu idejnog rješenja, nakon čega se očekuje nov sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda, na kojem bi se raspravljalo o daljnjim mogućnostima.

"Zadovoljan sam sastankom jer su ujedno definirani i postupci i rokovi koji se tiču projekata vodoopskrbe i odvodnje. Za ishođenje građevinske dozvole i završetak aplikacije po pitanju vodoopskrbe radi se o srpnju, dok se za odvodnju, posao težak stotinjak milijuna kuna, građevinske dozvola očekuje početkom iduće godine. Razgovarali smo i o sufinanciranju tih EU projekata. Dok 70 posto financira EU, preostalih 30 posto raspodjeljuje se na državu, Hrvatske vode i lokalnu samoupravu", istaknuo je gradonačlenik Bregović.

Ujedno je dodao kako se na našem području za ta sredstva ne radi samo o proračunu Grada, već i o sredstvima koja građani plaćaju kroz cijenu vode.

"Vrbovec po tom pitanju opterećuje ulazna cijena Zagrebačkog vodovoda i odvodnje od 4,68 kuna, što je za 3,5 kune više nego činjenica da je to izvorište u vlasništvu npr. Komunalca. Tu se stvara razlika u cijeni i voda ne bi trebala poskupjeti ni jednu kunu, jer se kroz sadašnje plaćanje osigurava dovoljno novca, pošto se na istoku Zagrebačke županije radi o 15 do 20 milijuna kuna što je dovoljno za pokrivanje domaće komponente", zaključio je Bregović.

Od aktualnih radova iz Hrvatskih voda za je ovu godinu izdvojena i namjera nadvišenja nasipa Zlenina iza gradskog stadiona za pola metra, te novi čep u Poljanskom Lugu, kojim bi se ubrzalo pražnjenje tamošnjeg zaobalja.