Josip Pankretić

Rođen je 15.01.1933. u Gaju. Završio je četiri razreda pučke škole i bavio se poljodjelstvom, posebice uzgojem goveda i svinja, po čemu je bio poznat i kao "najjači proizvođač mesa u Hrvatskoj". U obitelji se tradicionalno njegovao duh HSS-a (otac Andrija bio je predsjednik HSS-a za Vrbovec, a ujak Andrija Papa, pobjednik na izborima 1935. i 1938., te narodni zastupnik za križevački i zelinski kotar), što je utjecalo i na njegov politički angažman.

Bio je aktivan u Gaju, Vrbovcu i Zagrebu tijekom bivše Jugoslavije, te u mnogim vatrogasnim, nogometnim i drugim društvima. Najjače se politički angažirao od 1990. kao saborski zastupnik HSS-a u nepuna tri mandata (djelujući i u nekoliko saborskih odbora), te potpredsjednik HSS-a u samostalnoj, suverenoj i međunarodno priznatoj Republici Hrvatskoj.

Ostali su nezaboravni njegovi osebujni govori u Saboru u kojima iznosi gledanje "malog čovjeka" i "selaka" na najvažnije političke, gospodarske, društvene i druge probleme hrvatskog društva. Objavljeni su odmah nakon njegove smrti (10.01.1998.) pod naslovom Glejte jenu stvar.