Dan branitelja Zagrebačke županije u Vrbovcu

Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije i 25. godišnjica Domovinskog rata ove se godine obilježava u Vrbovcu. U Narodnoj knjižnici otvorena je izložba ratne zbirke crteža Ivana Lackovića Croate pod nazivom Crno i crveno koju možete razgledati do 4. srpnja.

 

O izložbi je govorio Darko Gerić, dopredsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, ogranak Ivanić-Grad koja je organizator ove proslave. Istaknuo je kako se Lacković u ratu borio olovkom i kistom koji su ponekad ubojitiji od samog oružja, što je i dokazao ovim crtežima te zabilježio težak dio hrvatske povijesti.

 

U dvorani Pučkog otvorenog učilišta održana je tribina na temu Vrbovca u vrijeme Domovinskog rata na kojoj su sudjelovali umirovljeni brigadni general Rudi Stipčić, umirovljeni brigadir Branko Gačak, te Ivan Radoš, predstavnik Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata. U svom izlaganju, Branko Gačak istaknuo je kako je u ratnim vremenima najvažniji bio osjećaj zajedništva, pripadanja i obveza izvršenja zadaća u najtežim uvjetima. U Maloj galeriji otvorena je izložba fotografija 51. Samostalne bojneVrbovec.

 

U subotu, 2. srpnja na Ljetnoj pozornici u Vrbovcu održat će se centralna svečanost obilježavanja. Početak programa je u 11 sati, a očekuje se obraćanje visokih uzvanika i postrojavanje postrojbi ispred pozornice. Kod spomen obilježja poginulim braniteljima, uzvanici će položiti vijence, a bit će služena i sveta misa u župnoj crkvi svetog Vida.