Kispest i Vrbovec – gradovi prijatelji

Vrbovečki učenici ove godine po prvi put sudjeluju u kulturnoj suradnji između prijateljskih gradova Kispesta i Vrbovca. U kulturnu suradnju uključen je i bugarski grad Smolyan.

Osamnaest vrbovečkih osnovaca (devetoro iz svake škole) sa svojim učiteljicama otputovalo je u Kispest 27.6. Domaćini su nas vrlo srdačno i toplo primili već na samom ulazu u Budimpeštu kako bismo što lakše pronašli Kispest.

Dočekao nas je gospodin Đuro Zlatar, porijeklom Hrvat i rodbinski povezan s Vrbovcem te dvije učenice hrvatske gimnazije u Budimpešti Suzana i Dalma.

Po dolasku u sam Kispest pozdravio nas je i gospodin Istvan Szilaggi, jedan od glavnih organizatora programa te smo večerali i uživali u tradicionalnoj mađarskoj glazbi.

Smješteni smo bili u đačkom domu zajedno s našim bugarskim prijateljima gdje smo se osjećali vrlo ugodno.

Domaćini su nam pripremili vrlo zanimljiv i sadržajan program upoznavanja Kispesta i njegovih znamenitosti (arhitektura, crkve, brojni parkovi), a posebno smo srdačno primljeni i ugošćeni u gradskoj vijećnici. Tamo nas je pozdravila gradonačelnica gospođa Katalin Török i dogradonačelnik gospodin György Vinczek. Upoznali smo se i s radom vatrogasnog društva i kriznog stožera Kispesta gdje su učenici imali priliku kroz različite poučne igre pokazati svoju spretnost i brzinu u gašenju, oblačenju zaštitnih odijela, spašavanju ugroženih i ranjenih i sl. Djeca su za svoje sudjelovanje dobila priznanja i nagrade.

Izuzetno nas se dojmio nastup mađarske folklorne skupine koja nam je predstavila tradicionalne mađarske nošnje, plesove i pjesme.

Organiziran je i posjet glavnim znamenitostima Budimpešte, a za učenike je posebno zanimljiv bio budimpeštanski parlament.

Time je završen prvi dio programa i učenici su smješteni u kišpeštansko odmaralište na Balatonu.

Djeca su izuzetno zadovoljna dosadašnjim boravkom u Mađarskoj, a posebno ljubaznošću domaćina i načinom na koji smo primljeni. Također, veseli ih mogućnost druženja i upoznavanja djece drugih nacionalnosti.

Dojmova je mnogo, o svemu više po povratku. Fotografije se mogu vidjeti na web stranici: bppv19.kispest.hu/prog.htm.

Srdačno pozdravljamo sve u Gradskom poglavarstvu i našem Vrbovcu.