Održana prva sjednica Vijeća za prevenciju

U srijedu, 11. ožujka 2009. u maloj gradskoj vijećnici u Vrbovcu je održana prva sjednica Vijeća za prevenciju. Vijeće za prevenciju osnovano je na 56. sjednici Gradskog poglavarstva grada Vrbovca a čine ga: gradonačelnik, načelnik policijske postaje, predsjednik prekršajnog suda, ravnatelji osnovnih škola i srednje škole, ravnatelj Centra za socijalnu skrb, direktor Komunalca, predstavnik župe, predstavnik učenika, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, predstavnik Vrbovečke udruge mladih i predstavnik državnog odvjetništva.

Sjednicu je vodio gradonačelnik Vladimir Bregović, koji je po položaju i predsjednik vijeća. On je na početku pozdravio sve nazočne i izrazio nadu da će ovo vijeće biti učinkovito u svojem radu. Potom se pristupilo izboru zamjenika predsjednika, gradonačelnik Bregović je predložio da to bude načelnica Policijske postaje Vrbovec, Sonja Barić. Prijedlog je jednoglasno usvojen.

Gospođa Barić zahvalila je na ukazanom povjerenju te izrazila nadu kako će ovo vijeće uspješno djelovati. Istaknula je kako je za uspješnu prevenciju bitno da građani steknu povjerenje u rad policije.

Na sjednici vijeća bili su i predstavnici Policijske uprave zagrebačke: Zdravko Valenta, voditelj Informativnog centra za prevenciju i Marija Goatti Matijević iz ureda načelnika PU Zagrebačke.

Gospođa Goatti Matijević je članovima vijeća zaželjela uspješan rad te istaknula kako joj je drago da su u vijeću zastupljene sve generacije te kako je za prevenciju bitna suradnja institucija i razmjena informacija.

Zdravko Valenta, voditelj Informativnog centra za prevenciju govorio je o zadaćama vijeća te naglasio kako je to tijelo za prihvaćanje svih informacija u vezi prevencije. Rekao je također kako se prema novim smjernicama Europske komisije policija transformira u javni servis građana kojem je osnovna zadaća prevencija.

Gospodin Valenta je također ukratko iznio rezultate anketiranja građana o sigurnosti koje je provedeno prošle godine. Policijski službenici su građanima podijelili 1500 upitnika, a vratilo se ispunjeno 607 odnosno 40,5 % što smatra dobrim odazivom. Podatke je obrado mr. sc. Joško Vukosav, profesor Policijske akademije u Zagrebu. Na pitanje koje kategorije osoba i do koje mjere iste predstavljaju problem na području njihovog stanovanja, više od 50% građana je odgovorilo kako su to nedisciplinirani vozači. Oko 54% ispitanika smatra kako je konstantni problem na području njihovog stanovanja mladi i alkohol. Također je naglasio kako je 77% građana zadovoljno pristojnošću policijskih službenika. Cjelovite rezultate ankete možete preuzeti s naših stranica: rezultati anketiranja

Nakon toga se razvila kraća rasprava. Mirjana Pušić, ravnateljica Srednje škole Vrbovec je istaknula kako smatra da je kod mladih definitivno najveći problem alkohol, pogotovo u vrijeme vikenda.

Ivan Kust, direktor Komunalca pohvalio je rad kontakt policije.

Vrbovečki župnik, vlč. Dubravko Lauš je rekao kako smatra da je uključivanje župe u rad ovog vijeća pozitivna stvar, jer je pored obitelji i škole, župa također jedan od nositelja odgoja djece koji je jedan od najvažnijih elemenata u prevenciji.