Kolegij gradonačelnika

Gradonačelnik Vrbovca Vladimir Bregović u utorak je sa svojim suradnicima održao redovan kolegij, na kojem su razgovarali o aktualnim projektima i poslovima na području Vrbovca i okolice. Riječi je bilo o stanju projekta Poduzetnički centar i inkubator, zatim o vodoopskrbi Zagrebačke županije, odnosno poslovima na projektu Zagreb istok, kao i suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Do kraja mjeseca najavljeno je izdavanje knjižice „proračun u malom“, sljedećeg tjedna predstavnici Grada kreću u obilazak rodilja, dok će se vrbovečko Gradsko vijeće sastati 27. ožujka.

Poduzetnički centar i inkubator

Udruženje obrtnika Vrbovec gradskim službama dostavilo je prijedlog Ugovora o ustupanju imovine, odnosno zgrade Udruženja u Križevačkoj ulici. Gradonačelnik ističe kako je cilj u tom prostoru pokrenuti Poduzetnički inkubator i centar, s naglaskom na školske aktivnosti. Do sada je od 200 tisuća kuna, koje osigurala Zagrebačka županija, u idejna rješenja ovog projekta utrošeno oko 50 tisuća kuna te je potrebno izraditi i projektnu dokumentaciju. – Ovaj ugovor važan je jer na taj način gradski novac neće biti uložen u tuđu imovinu. Nama je prioritet osigurati centar koji će biti u vlasništvu Grada i na raspolaganju svim zainteresiranim građanima – rekao je gradonačelnik te dodao kako se u ovaj projekt idealno uklapa i uspostavljenje institucije koja bi brinula o razvoju Vrbovca i suradnji s Europskom unijom.

Gradsko odmaralište u Nerezinama

Proteklog tjedna u Grad je stigla potvrda o povlačenju tužbe Društva Naša djeca, a vezano uz utvrđivanje vlasništva nad odmaralištem, čime Grad Vrbovec i dalje ostaje vlasnik tih nekretnina. Nakon što su riješeni imovinsko-pravni odnosi, imenovano je i povjerenstvo koje će brinuti o poslovima vezanima uz korištenje gradskog odmaralište te je namjera povećati broj korisnika, ali i produljiti sezonu, koja je do sada trajala oko mjesec dana. – Ovaj projekt ćemo također prijaviti za sufinanciranje putem europskih fondova, a već krajem mjeseca bit će raspisan natječaj Zagrebačke županije za pripremu projekata te ćemo uz ovaj, prijaviti i projekt Poduzetničkog centra i inkubatora – rekao je gradonačelnik. Naravno potrebno je do kraja definirati idejna rješenja, a namjera je kao partnere u projekt Gradskog odmarališta Nerezine uključiti i prijateljski grad Kišpešt iz Mađarske, ali i njihove prijateljske gradove iz Poljske te Bugarske.

Vodoopskrba

Gradonačelnik Vladimir Bregović istaknuo je kako pripreme projekta Regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagreb istok idu prema planu, bez obzira na Nacrt prijedloga Uredbe o uspostavi uslužnih područja, prema kojoj područje Zagrebačke županije ne predstavlja jedno uslužno područje isporučitelja vodne usluge. Nezadovoljstvo takvim prijedlogom izrazili su predstavnici lokalnih samouprava s područja Županije, ali i župan Stjepan Kožić koji je zaključio kako predloženi nacrt znači da bi gotovo svi vodoopskrbni sustavi koji se nalaze na području Zagrebačke županije trebali potpasti pod upravljanje Grada Zagreba i Zagrebačkog Holdinga. Na taj način gotovo 1/4 stanovnika cijele Hrvatske, oko 1.050.000 ljudi, koristila bi jednog davatelja vodne usluge, dok bi preostale 3/4 bile podijeljene na 18 uslužnih područja. Analizom trenutnih cijena vode na području Zagrebačke županije može se zaključiti, prihvati li se ovakva Uredba, da će doći do povećanja cijene vode. Ne želimo da naši stanovnici plaćaju skuplju vodu te da našim prirodnim bogatstvom upravlja Zagrebački Holding – zaključak je s nedavne sjednice Skupštine Zagrebačke županije. Kada je riječ o projektu Zagreb istok, trenutno se pripremaju geodetski radovi, odnosno popisivanje županijskih i nerazvrstanih cesta preko kojih prolaze trase planiranog vodovoda. Na području Vrbovca takvih je cesta svega tri kilometra, a na području okolnih općina 80 kilometara. Sredstva za taj dio posla osigurala je Zagrebačka županija. – Nadam se da će zaključci županijske Skupštine pridonijeti tome da resorno ministarstvo ipak ne prihvati spomenutu Uredbu o uslužnim područjima no bez obzira na to, mi ćemo i dalje aktivno raditi na realizaciji projekta Zagreb istok – naglasio je gradonačelnik Bregović.

Sjednica Gradskog vijeća

Vrbovečko Gradsko vijeće sastat će se u četvrtak, 27. ožujka te se dnevni red za sada sastoji od sedam točaka. 1. Ispravak Odluke o donošenju Prostornog i Urbanističkog plana uređenja Grada Vrbovca, 2. Izvješće o realizaciji Programa gradnje i održavanja komunalne infrastrukture za 2013. godinu, 3. Donošenje Programa gradnje i održavanja komunalne infrastrukture za 2014. godinu, 4. Imenovanje članova Odbora za nagrade i priznanja Grada Vrbovca, 5. Izbor članova Savjeta mladih Grada Vrbovca (za što Javni poziv traje do 17. ožujka 2014.), 6. Odluka o upravljanju imovinom u vlasništvu Grada Vrbovca, 7. Izvješće o realizaciji programa Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

„Proračun u malom“

Prvi primjerci, odnosno idejno rješenje knjižice „Proračun u malom“ bit će gotovi početkom sljedećeg tjedna te će ih vrbovečka kućanstva dobiti do kraja mjeseca. Tiskanjem ove knjižice gradske službe građane žele detaljno informirati o predviđenim proračunskim stavkama i planiranim investicijama. „Proračun u malom“ bit će tiskan u nakladi od 5.000 primjeraka i dobit će ga svako kućanstvo na području Vrbovca. Inače, Grad je ovakav projekt proveo i 2007. godine te gradonačelnik ističe kako je to odličan način informiranja građana o trošenju proračunskih sredstava.