Noć muzeja 2017. Vrbovec

Dvanaesta Noć muzeja održati će se 27. siječnja 2017. od 18 do 01 sati iza ponoći. Hrvatsko muzejsko društvo već jedanaest godina provodi manifestaciju Noć muzeja, koja je u potpunosti poprimila karakteristike nezaobilaznog kulturnog događaja, a s ciljem da se potakne daljnje prepoznavanje muzeja kao dinamičnih institucija, koje potiču istraživanje, inovativnost, kreativnost, a promoviranjem baštine i njenog utjecaja na suvremene tendencije, promiču važnost interakcije muzeja s okruženjem, stvaranje nove publike i održivi razvoj muzeja i zajednice.

Noć muzeja 2017. održati će se u petak, 27. siječnja 2017. godine od 18:00 sati u prostorima Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec te u dvorcu Patačić. Tema ovogodišnje Noći muzeja je glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo. Pučko otvoreno učilište Vrbovec temi se pridružuje izložbom o tamburi, tradicijskom insturmentu koji se godinama svira i u Vrbovcu te se za sviranje ovoga glazbala djeca školuju u vrbovečkoj glazbenoj školi. Autorice izložbe su Sanja Prijatelj i Mirjana Ivanušić. Bit će održana i tamburaška radionica koju će voditi istaknuti vrbovečki glazbeni pedagog Zlatko Farszky.
Za djecu je pripremljena likovna radionica pod nazivom Slikajmo glazbu pod vodstvom mag. art. Ivane Ožetski. Bit će postavljena i izložba slika Sisčanke Kristine Mareković pod nazivom "Varijacije – glazba na slikarskom platnu". U glazbenom dijelu programa "Glazba za ples" nastupit će HKUD "Petar Zrinski" Vrbovec, a zasvirat će i Soundtrack Ensemble.
U dvorcu Patačić bit će otvoren stalni postav Muzejske zbirke Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec. Ulaz na sve programe je besplatan.

Pučko otvoreno učilište Vrbovec – PROGRAM
Kolodvorska 1, 01 2791 115

18:00 – 23:00 h  Muzejska zbirka POU Vrbovec – stalni postav / IZLOŽBA
U dvorcu Patačić bit će otvoren stalni postav Muzejske zbirke Muzejske zbirke Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec kojeg čine: Arheološka zbirka, Etnografska zbirka, Kulturno-povijesna zbirka te Likovna zbirka. (POU-stalni postav)

 

18:00 – 23:00 h Priča o tamburi / IZLOŽBA
U Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec bit će otvorena dokumentarna izložba Sanje Prijatelj i Mirjane Ivanušić pod nazivom "Priča o tamburi". Izložba donosi informacije o začecima sviranja tambure u Hrvatskoj koja je iz folklornog glazbala prerasla u orkestralno te postala nacionalni simbol. Donosi podatke i o najznačajnijim kompozitorima koji su pisali tamburaške partiture, graditeljima tambura, obrazovnim institucijama koje školuju svirače tambura te tamburi u Vrbovcu. Aktivnu ulogu u stvaranju izložbe imao je i Zlatko Farszky, naš istaknuti glazbeni pedagog koji godinama poučava sviranje tambure u vrbovečkoj glazbenoj školi. (Mala galerija POU Vrbovec)

18:00 – 19:30 h Slikajmo glazbu / RADIONICA
Za djecu je pripremljena likovna radionica pod nazivom Slikajmo glazbu pod vodstvom mag. art. Ivane Ožetski. (Učionica br.2 POU Vrbovec)

18:00 – 19:30 h Svirajmo tamburicu / RADIONICA
Za ljubitelje tambure bit će održana i tamburaška radionica koju će voditi istaknuti vrbovečki glazbeni pedagog Zlatko Farszky. Zainteresirani sudionici radionice moći će se okušati u sviranju različitih vrsta tambure. U radionici, kao demonstratori, sudjeluju i učenici Odjela tambure Glazbenog odjela II. osnovne škole Vrbovec. (Dvorana POU Vrbovec)

20:00 – 23:00 h Varijacije – glazba na slikarskom platnu / IZLOŽBA
Posjetitelji će moći razgledati i izložbu slika mlade sisačke slikarice Kristine Mareković pod nazivom "Varijacije – glazba na slikarskom platnu". Kristina Mareković diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu a vrbovečkoj publici će se predstaviti s devetnaest ulja na platnu. Na velikim platnima autorica portretira glazbenike te slika različite instrumente sažimljući sliku i zvuk u jedinstven prikaz. (Dvorana POU Vrbovec)

21:00 – 21:30 h Glazba za ples / KONCERT
U glazbenom dijelu programa nastupi će i članovi Folklornog ansambla HKUD-a "Petar Zrinski" Vrbovec koji će izvest plesove s Korčule, vrbovečke plesove, plesove Slavonije i drugih hrvatskih područja kao i plesove drugih zemalja. Predviđeno je da se publika pridruži folklorašima u plesu te da zajedno obilježimo Noć muzeja 2017. godine čija je ovogodišnja tema glazba. (Dvorana POU Vrbovec)

22:30 – 23:30 h Saundtrack Ensemble / KONCERT
Soundtrack Ensemble će na koncertu izvesti najpoznatije filmske songove. Članovi ansambla su Davorka Horvat, glas i harmonika, Damir Mihelić, glas, harana i pila, Jurica Hotko, klavir i sopran saksofon te Damir Horvat, alt, bariton saksofon i glas. Dramaturgiju njihovog nastupa potpisuje Ivan Leo Lemo. (Dvorana POU Vrbovec)

Atelier Galerija Mata CROata – PROGRAM
Banovo 11, 098 94 77 888

20:00 – 00:00 h Svečano otvorenje izložbe u 20:00 sati / DRUŽENJE
Svečano otvorenje izložbe: Svjetlosna izložba Čudesnog svijeta Mate CROate u 20:00 sati Uvodnu riječ održati će voditeljica galerije Specijalne policije Nada Far. Glazbeni dio odaraditi će prof. Goran i Ljerka Končar. Kratak govor i osvrt na izložbu održati će autor izložbe i organizator događaja Mata CROata (Mate Turić) Izložbu će uz kratak osvrt na događaj otvoriti Olimpijac dr. sc. Damir Škaro. Posjetioci će imati priliku vidjeti preko 200 rukopisno prepoznatljivih kamenih skulptura Mate CROate, posebno osvjetljenih za prigodu Noć muzeja.