Sjednica Gradskog vijeća; besplatan vrtić za treće dijete

Vijećnici vrbovečkog Gradskog vijeća na jučerašnjoj su sjednici izglasali izmjene i dopune Odluke o sudjelovanju roditelja u pokriću dijela troškova čuvanja djece u Dječjem vrtiću Vrbovec, prema kojima će vrtić, za one obitelji koje ove usluge koriste za troje i više djece, biti besplatan za treće i svako daljnje dijete. Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Tomica Pisačić pojasnio je da cijena za prvo i drugo dijete iznosi 550 kuna, a boravak trećeg djeteta od ove će godine biti besplatan. 

Pisačić je dodao kako se trenutno razmatraju mogućnosti smanjenja cijene čuvanja za drugo dijete što se planira realizirati iduće godine.

Vijećnici su izglasali i Odluku o naknadama za svoj rad temeljem koje će im se odbijati 250 kuna od paušala za svaku sjednicu kojoj nisu prisustvovali. Predsjednik Gradskog vijeća ima pravo na mjesečnu naknadu u iznosu od 2.500 kuna neto, potpredsjednik na 700 kuna, dok vijećnici dobivaju 500 kuna mjesečno.  Naknade za rad smanjene su već na prvoj radnoj sjednici, dok se sada radi samo o donošenju tehničke odluke. Smanjenjem naknada godišnje se u proračunu štedi 233 tisuće kuna, podsjetio je gradonačelnik Denis Kralj. 

Članovima Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda imenovani su Darko Rabudić, Robert Đuranec, Miljenko Tumpak, Jasna Cvetek-Kolić, Marijan Prevarek, Ivan Komanović, Damir Pejaković i Martina Pankretić. 

Izvješće o radu za prošlu godinu podnijeli su predstavnici Gradske zajednice športskih udruga, Vatrogasne zajednice, Gradskog društva Crvenog križa, Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Petar Zrinski, Limene glazbe i mažoretkinja, Udruge za pomoć djeci sa posebnim potrebama Naši snovi, HVIDRE Vrbovec, te Hrvatskog časničkog zbora.

Najviše rasprave bilo je oko izvješća Gradske zajednice koja je u prošloj godini potrošila milijun i 489 tisuća kuna, od čega je više od milijun kuna dodijeljeno za rad 22 sportska kluba i oko tisuću registriranih sportaša, te organizaciju raznih sportskih natjecanja.

Predsjednik Zajednice Ivor Koretić istaknuo je, nakon primjedbi pojedinih vijećnika oko premalo ili pak previše novaca koje neki klubovi dobivaju, kako se raspodjela sredstava klubovima vrši temeljem Pravilnika. Za održavanje Gradskog stadiona, dodao je Koretić, potrebno je više sredstava. Za tekuće održavanje u prošloj je godini potrošeno 164 tisuće kuna, ali su potrebne znatno veće investicije u uređenje. Rasprave je bilo i zbog sto tisuća kuna koje je Gradska zajednica prošle godine dodijelila NK Vrbovcu za podmirenje duga za vodu prema Komunalcu. Klub je 30 tisuća uplatio Komunalcu, dok ostatak nije utrošen namjenski, već za druge tekuće obveze. Gradska zajednica tu je informaciju proslijedila u nadležni Upravni odjel iz kojeg su poručili kako je upravo Zajednica odgovorna za namjensko trošenje sredstava koje je uplatila klubovima.