Makedonci u Vrbovcu

Radna skupina iz Makedonije danas je posjetila Vrbovec kako bi predstavila EU projekt „Promoviranje alternativnih servisa za skrb o djeci“. 

Sastanku makedonske radne skupine i predstavnika Grada u gradskoj vijećnici prisustvovala je i Đurđica Palikuća koja je upravo u Vrbovcu pokrenula alternativni servis otvorivši Privatni obrt za čuvanje djece Palčić. Obrt danas radi u dvije smjene od 6 do 17 sati. Grad čuvanje djece u Obrtu roditeljima sufinancira sa 750 kuna mjesečno, tj. godišnje za ovu namjenu izdvaja 216 tisuća kuna. 

Vesnica Rašić iz makedonske radne skupine, stručnjakinja za  izvaninstitucionalnu skrb o djeci pojasnila je kako je svrha posjeta bila uvidjeti dobre primjere ove skrbi u Vrbovcu.

Prvi obrt za čuvanje djece u Hrvatskoj otvoren je upravo u Vrbovcu pa smo došli čuti kako Grad podupire taj oblik skrbi o djeci. Vlasnica Đurđica Palikuća omogućila je da se njezin obrt razvija. U ovom obliku skrbi potrebe su velike, a broj djece ograničen. U Makedoniji, iako postoji zakonska regulativa, ovaj oblik izvaninstitucionalne skrbi još uvijek ne postoji u praksi pa smo došli nešto naučiti i ove primjere dobre prakse primijeniti u Makedoniji, osobito kad je riječ o sufinanciranju lokalne samouprave – zaključila je Rašić.