Svjetski dan kastracije pasa i mačaka – 28. 2. 2023.

Svjetski dan kastracije pasa i mačaka obilježava se ove godine 28. 2. 2023. Obzirom na činjenicu da neželjeni psi i mačke koje skrbnici napuštaju padaju na teret i brigu lokalnim zajednicama, ozbiljno pristupamo rješavanju ovog problema aktivno provodeći Zakon o zaštiti životinja, provođenjem programa kastracije slobodnoživućih mačaka i sufinanciranjem troškova kastracije skrbničkih (vlasničkih) pasa i mačaka. Time se sprječava nekontrolirano razmnožavanje životinja a grad štedi jer izdvaja značajno manja sredstva za trošak zbrinjavanja napuštenih životinja.

Kastracija je najpovoljniji i najučinkovitiji način sprječavanja nastanka pasa i mačaka lutalica, stoga unatrag 3 godine provodimo programe sufinanciranja kastracije i sterilizacije mačaka te četvrtu godinu za redom planiramo provesti program sufinanciranja sterilizacije kuja i mikročipiranja pasa.

U 2022. godini, kroz spomenute programe je kastrirana ili sterilizirana 121 mačka, sterilizirano je 13 kuja a čipirano 17 pasa. U ovoj godini, program kastracije i sterilizacije mačaka krenuo je u siječnju te je do sada kastrirano ili sterilizirano ukupno 25 mačaka.

U brošuri “Kastracijom do smanjenja napuštanja pasa i mačaka” mogu se pronaći detaljnije informacije o ovoj važnoj temi:  https://prijatelji-zivotinja.hr/data/file_15554.pdf.